Zindelijk maken

Natuurlijk is het prettig als je puppy zo snel mogelijk zindelijk is. Jij als baasje hebt een belangrijke rol bij de zindelijkheidstraining van je hond. Hier wat tips om je hond zo snel mogelijk zindelijk te maken.

De eerste nachten dat je puppy bij je in huis is kunnen erg zwaar zijn. Hij mist de warmte en geborgenheid van zijn broers en zussen in het nest. Het is aan te bevelen je hondje de eerste nachten mee naar boven te nemen. Zet hem in zijn bench naast je bed. Je kunt hem dan ’s nachts snel buiten zetten om hem te laten plassen en/of poepen. De meeste pups kunnen de nacht nog niet doorslapen. Bijkomend voordeel van het gebruik van een bench is dat je je vingers door de tralies kunt steken om de hond een teken van gezelschap te geven.
Je komt gegarandeerd voor de volgende keuze te staan wanneer je pup ’s nachts begint te piepen:
Piept mijn puppy om aandaccht of omdat hij moet ontlasten?
Wat de reden ook moge zijn: laat je puppy, zeker de eerste nachten, naar buiten wanneer hij piept. Je komt er namelijk snel genoeg achter of je pup piept omdat hij nodig moet ontlasten of omdat hij aandacht wil hebben. Als je pup ontlast heeft en hij piept nog, negeer dit dan. Je zult merken dat hij snel stil is.

Als je pup ’s nachts minder piept, kun je de bench met je pup beneden laten staan. Dit kan meestal al na een paar nachten. Zorg er wel voor dat je je pup kunt horen. Je zult er nog wel uit moeten als hij moet plassen of poepen. Doe dit dan ook zonder plichtplegingen of aandacht. Knuffel de hond niet uitgebreid. De meeste pups kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.

Overdag buiten de bench
Wanneer je pup overdag buiten de bench is en vrij in de kamer rondloopt, dien je goed op hem te letten. De verleiding is erg groot voor de hond om rustig in een hoekje van de kamer zijn ontlasting te deponeren. Hij weet immers nog niet beter. Als je je pup al snuffelend rond ziet scharrelen of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen, dan is de kans groot dat hij moet ontlasten. Zindelijkheidstraining is gericht op het voorkomen van ontlasten op de ‘verkeerde’ plek. Door de hond op tijd naar de ‘juiste’ plek te brengen, leert de hond waar hij wel kan ontlasten.

Hoe vaak moet een pup plassen en poepen?
Vanaf het moment dat je de pup in huis hebt, doe je je best om hem zindelijk te maken. Na elke activiteit (zoals trainen, spelen, eten, maar ook na het slapen) zal de pup moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. De pup zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.

Ontlasten op commando
Een belangrijk onderdeel van de zindelijkheidstraining is om de periode dat de pup zijn ontlasting kan ophouden langzaam op te bouwen.

De eerste paar maanden zul je veel tijd buiten moeten doorbrengen, omdat je moet wachten totdat je pup heeft geplast of gepoept. Wil je efficiënter werken, dan kun je ervoor kiezen je hond op com­mando te leren plassen en poepen. Het is namelijk redelijk voorspelbaar wanneer hij ‘moet’, namelijk nadat hij uit de bench is gehaald, na veel drinken en na het spelen. En dat kun je beïnvloeden.

Hoe werkt dit:
Bepaal welk commando je je hond wilt leren om te ontlasten. Wanneer je hebt bepaald welk commando het wordt (let er wel op dat dit een commando is dat je ook in het openbaar gaat gebruiken!), dan ben je er klaar voor om te beginnen.

Doe je puppy aan de riem elke keer dat je je puppy mee naar buiten neemt. Dit zorgt ervoor dat je controle over hem hebt en dat hij zich moet concentreren op zijn belangrijke taak.

  • Ga naar zijn vaste ontlastplek.
  • Laat de pup hier zijn behoefte doen.
  • Wanneer je ziet dat hij gaat plassen (of poepen), geef dan direct het commando dat je eerder hebt bepaald.
  • Als de hond klaar is, geef hem dan gelijk een snoepje om hem te belonen.

Deze training is extra handig voor als het regent en koud is of wanneer je even weinig tijd hebt. Ook voorkom je zo dat de hond op een plek ontlast waar je dit liever niet hebt (midden in een drukke straat of iets dergelijks).

Wat als je hond toch binnen heeft geplast of gepoept?
Als je pup toch binnen heeft geplast of gepoept, zonder dat je erbij was, kun je het beste zijn plas of poep direct opruimen. Negeer de hond, want je hond mag niet leren dat er veel aandacht aan hem gegeven wordt wanneer hij binnen ontlast heeft. Indien je ooggetuige bent van het ongelukje, pak dan snel de pup op en breng hem naar buiten. De pup houdt vanzelf op met plassen (of poepen) als je hem op­pakt. Gaat hij buiten verder met plassen of poepen, beloon hem dan. Vergeet niet de rommel direct weer op te ruimen als je terug naar binnen gaat!

Je pup hoeft niet te zien dat je de ontlasting op­ruimt. Maak je pup niet bang door bedreigend en gillend op hem af te rennen, want het gevolg hier­van kan zijn dat de pup niet meer durft te ontlasten als je in zijn buurt bent. Dit lijkt een handige oplos­sing voor binnen in huis, maar het gevolg hiervan kan zijn dat de pup op stiekeme plaatsen gaat ont­lasten. Of nog vervelender: je pup durft buitenshuis niet meer te ontlasten in jouw aanwezigheid.

Deemoedsplasjes
Sommige pups laten hun plas lopen wanneer ze begroet worden. Dit is een normale uiting van onderwerping waar ze vaak overheen groeien. Deze  deemoedplasjes hebben niets met onzindelijkheid te maken. Het is een communicatiemiddel van de hond waarmee hij probeert aan te geven dat je in rang hoger bent.

Dit gebeurt ook wel eens bij pups en honden die heel enthou­siast worden wanneer mensen binnenkomen. Om hier snel vanaf te komen kun je het beste bij binnenkomst je pup even negeren door hem niet aan te kijken en geen lichame­lijk contact te maken. Roep je pup na een minuut bij jou en aai hem rustig over zijn borstje. Houd het contact kort en voorkom dat je pup zijn deemoedplasje doet. Blijf rustig en probeer oogcontact te vermijden. Je maakt jezelf ook minder bedreigend door je lichaam een beetje van je pup af te wenden en door je knieën te gaan.

Raak niet gefrustreerd als je hond niet meteen zindelijk is
Wanhoop niet wanneer de pup in deze periode een paar keer de fout gaat. Je krijgt vast en zeker verhalen te horen van mensen die ‘hun pup’ binnen een paar dagen zindelijk gemaakt hebben. Het is een feit dat de ene pup eerder zindelijk is dan de andere pup. Gebruik geen kranten en/of andere hulpmiddelen om je hond toch binnen te laten ont­lasten. Je maakt het probleem hiermee alleen maar groter. Vergeet niet dat het zindelijkheidsbesef een aangeboren eigenschap is. Iedere hond heeft het. Ook voor zindelijkheid geldt: wanneer na een paar maanden blijkt dat de hond echt niet zindelijk wordt, neem dan contact op met de dierenarts en/of een gediplomeerd gedragstherapeut.

Tips om je hond zindelijk te krijgen:
*Geef de pup na 21.00 uur geen drinken meer
*Als de hond ‘s nachts minder piept kan de bench met de pup naar beneden worden verplaatst
*Zindelijkheidstraining is gericht op het voorkomen van ontlasten op de verkeerde plek. *Breng je hond op tijd op de juiste plek en de hond leert waar hij wel kan ontlasten. Na elke activiteit (trainen, spelen, eten, maar ook na het slapen) zal de pup moeten ontlasten. Na activiteiten direct naar buiten.